Inzage persoonlijke gegevens
Inzien van je persoonlijke medische gegevens.
In onze praktijk kunnen patiënten hun medisch dossier inzien in hun persoonlijke patientenportaal. Onze praktijk maakt gebruik van het patientenportaal MijnGezondheid.net.
Voor jongeren gelden bijzondere regels met betrekking tot wie er recht heeft op inzage van hun medisch dossier. Hieronder wordt dit wat verder toegelicht:
Vanaf 16 jaar worden jongeren voor de Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst (WGBO), op één lijn gesteld met volwassenen. Deze wet regelt de relatie tussen cliënt en zorgverlener. Deze wet gaat dus ook over wie de medische gegevens van een patiënt mag inzien. Volwassenen (vanaf 16 jaar) hebben een rechtstreeks recht op inzage, zonder tussenkomst van derden.
Kort voordat patiënten 16 jaar worden ontvangen ze vanuit de praktijk een brief, waarin nog eens aandacht gevraagd wordt voor het doorgeven van de juiste, persoonlijke, gegevens. Op deze manier kunnen patiënten vanaf 16 jaar borgen dat zij alleen zelf communicatie vanuit de praktijk ontvangen èn dat zij alleen zelf, middels hun persoonlijke DigiD, inzage hebben in hun medische gegevens.
Let dus goed op of in onze systemen de juiste persoonlijke gegevens bekend zijn m.b.t communicatie en check of de toegang voor het patientenportaal is ingeregeld op basis van je persoonlijke digiD.
Voor patiënten van 12 tot en met 15 jaar gelden iets andere regels. In deze leeftijdsgroep hebben ouders geen automatisch inzagerecht (meer), maar wel informatierecht. Het heeft dus de voorkeur om op het moment dat het kind 12 jaar wordt al te regelen dat de inzage in MijnGezondheid.net via de persoonlijke DigiD van het kind wordt ingeregeld. (In de praktijk is dit nog wel eens gekoppeld aan de DigiD van één van de ouders.) Zo heeft het kind de regie over inzage in het medisch dossier.
Ben je tussen de 12 en 15 jaar regel dan de toegang voor het patientenportaal op basis van je persoonlijke DigiD.
Kinderen tot en met 11 jaar vallen volledig onder de zeggenschap van de ouders. Met betrekking tot inzage in het medisch dossier betekent dit dat ouders het recht hebben het medisch dossier in te zien, de kinderen niet. Inzage in het patiëntenportaal wordt dan ook vaak middels de DigiD van één van de ouders ingeregeld. Er zit geen minimumleeftijd aan het aanvragen van een DigiD voor een kind; het is dus ook mogelijk om dit direct al op een persoonlijk DigiD van het kind aan te vragen.
De juiste contactgegevens kun je via de assistente aan de telefoon of via een MGN bericht doorgeven.
Als je meer wilt weten over rechten: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens
Aanvragen digiD: https://www.digid.nl/aanvragen-en-activeren/
Toestemming LSP:(Landelijk Schakel Punt): https://www.volgjezorg.nl/toestemming